Ga naar de inhoud

TIC Advisory over de vele deals in de dienstverleningssector

De eerste helft van 2023 laat een sterk wisselend beeld zien van de fusie- en overnamewereld. Waar de dealactiviteit in sommige sectoren flink inzakte, loopt het in andere branches nog aardig storm – met één absolute koploper: de dienstverleningssector. Hoe komt dit? De experts van TIC Advisory geven uitleg.

Volgens de deal-database van Dealmaker.nl zijn er dit jaar tot op heden 998 transacties gesloten in de large cap- en mid-marketsector. Opvallend is dat maar liefst 347 – oftewel 35% – van alle deals plaatsvonden in de dienstverleningssector.

“De dienstverleningssector is een containerbegrip voor allerlei segmenten”, zegt Jos Raben, Partner bij TIC Advisory. “Denk aan de consultancy en accountancy, maar ook aan kinderopvang, gezondheidszorg en onderwijs.”

TIC Advisory is een advieskantoor dat de financiële due diligence verzorgt voor zowel kopers als verkopers. Hiermee heeft het kantoor een goed beeld onder de financiële motorkap van bedrijven die van eigenaar wisselen.

Een van de redenen dat dienstverleners gedurende deze roerige economische tijden aantrekkelijk zijn voor kopers is simpelweg dat deze bedrijven nog relatief goed lopen, stelt Wouter Ingwersen, Director Financial Due Diligence bij TIC Advisory. “De focus van kopers ligt nu meer dan ooit op recente bedrijfsprestaties, en niet enkel op historische trends.”

“Deze verschuiving heeft geleid tot een groeiende interesse in bedrijven die stabiel presteren”, legt hij uit. “De herhaalde klantrelaties, helder zicht op toekomstige inkomsten en vaak specifieke expertise van dienstverleners zorgen voor een aanhoudende aantrekkingskracht voor kopers.”

Ook speelt mee dat de dienstverleningssector bij uitstek een werkveld is dat draait op mensen. Te midden van de aanhoudende arbeidsmarktschaarste zetten vele bedrijven overnames in als middel om meer talent binnen te halen. “Dit is de drijvende motivatie achter een aanzienlijk deel van de deals in de dienstverleningssector, een trend die naar verwachting niet snel zal afnemen”, aldus Raben.

Private equity

Een derde factor geldt niet alleen voor de dienstverleningssector, maar voor de bredere overnamemarkt: de nog altijd groeiende rol van private equity. Waar de meningen over deze ontwikkeling zijn verdeeld, is één ding duidelijk: private equity-partijen dragen flink bij aan de dealactiviteit.

“Ondanks de economische uitdagingen hebben private equity-investeerders indrukwekkende dealvolumes gerealiseerd”, zegt Ralph Hoogerhuis, Partner en medeoprichter van TIC Advisory. “Ze doen dit vooral door slim gebruik te maken van add-on deals binnen de mid- en small-capsector.”

“Deze overnames, waarbij een bedrijf wordt geïntegreerd in een reeds bestaand platform van de investeerder, hebben een strategisch karakter”, legt hij uit. “Ze dienen een tweeledig doel: enerzijds het versterken van kernactiviteiten en anderzijds het betreden van nieuwe markten. Ondanks dat dit een intensief proces is, zijn de mogelijke voordelen voor investeerders substantieel.”

Een recent rapport van JBR liet zien dat private equity-partijen gedurende de afgelopen twee jaar het aantal deals dat ze sloten in de gezondheidszorg verdubbelden ten opzichte van 2020. Ook in de accountancy en consultancy zijn financiële investeerders bijzonder actief met overnames, waaronder met buy-and-build-platforms.

Koopjesjagen

Private equity blijkt bovendien aardig bedreven in het jagen op goedkope deals. Met waarderingen aanzienlijk lager dan in de economische hoogtijdagen, zijn bedrijven momenteel voor relatief weinig geld op te pikken.

“Recessies bieden nou eenmaal unieke kansen”, zegt Raben. “Bedrijven kunnen tijdens deze tijden tegen meer gunstige waarderingen worden overgenomen.”

En private equity-kantoren zijn als geen ander in staat om te profiteren van deze aloude stelregel: ook in de huidige economische tegenwind hebben ze nog meer dan genoeg geld om te blijven investeren. “Een van de onderliggende drijfveren van succes in M&A-activiteiten is het hanteren van een strategische visie, vooral tijdens recessies. Dat hebben ze goed onder de knie”, besluit Raben.

De 5 van TIC.

0

Transacties

0

Jaar ervaring

0

% Data-analyse

0

Uur borrel