Ga naar de inhoud

LBO – Leveraged buyout in M&A – TIC Advisory

In de wereld van fusies en overnames (M&A) is de leveraged buyout (LBO) een veelgebruikte strategie waarbij de overname van een bedrijf voornamelijk met geleend geld wordt gefinancierd. Dit type overname kan significante invloed hebben op de groei en waarde van een onderneming. In dit artikel verkennen we wat een LBO precies is en hoe financiรซle due diligence een cruciale rol speelt in het succes van deze transacties.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ฑ ๐—ฏ๐˜‚๐˜†๐—ผ๐˜‚๐˜?

Een leveraged buyout is een acquisitiemethode waarbij een bedrijf wordt gekocht met een aanzienlijke hoeveelheid geleend geld. De activa van zowel de koper als het doelbedrijf worden vaak gebruikt als onderpand voor de leningen. Het hoofddoel van een LBO is om de koper in staat te stellen een grote overname te doen zonder een aanzienlijke hoeveelheid eigen kapitaal te hoeven investeren.

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—Ÿ๐—•๐—ข?

Bij een LBO gebruikt de koper geleend geld om de meerderheid van de overnameprijs te betalen. Het idee is dat de operationele cashflows van het doelbedrijf voldoende zullen zijn om de rente en de hoofdsom van de lening te dekken. Een succesvolle LBO leidt tot hoge rendementen op het geรฏnvesteerde eigen kapitaal, vooral als het bedrijf na de overname in waarde groeit en de schulden afbetaald kunnen worden.

๐——๐—ฒ ๐—ฟ๐—ผ๐—น ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ณ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ถ๐—ฒฬˆ๐—น๐—ฒ ๐—ฑ๐˜‚๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—Ÿ๐—•๐—ข’๐˜€

Financiรซle due diligence is van cruciaal belang bij LBO-transacties. Dit proces verifieert niet alleen de financiรซle staat van het doelbedrijf, maar beoordeelt ook of de verwachte cashflows voldoende zijn om de nieuwe schuldenlast na de overname te ondersteunen. Due diligence helpt bij het identificeren van eventuele financiรซle risico’s die de terugbetaling van de lening kunnen hinderen en beoordeelt de levensvatbaarheid van de LBO-structuur.

๐—ฉ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ถ๐—ฐ๐—ผ’๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—Ÿ๐—•๐—ข’๐˜€

Een van de grootste voordelen van een LBO is het potentieel voor hoge rendementen. Echter, LBO’s brengen ook significante risico’s met zich mee, vooral vanwege de hoge schuldenlast die het bedrijf op zich neemt. Als het doelbedrijf zijn schulden niet kan servicen, kan dit leiden tot financiรซle instabiliteit of zelfs faillissement.

๐—–๐—ผ๐—ป๐—ฐ๐—น๐˜‚๐˜€๐—ถ๐—ฒ

Een leveraged buyout kan een bedrijf transformeren door het mogelijk te maken grotere acquisities te doen met beperkt eigen vermogen. Echter, het succes van een LBO hangt sterk af van zorgvuldige planning, uitstekende financiรซle due diligence en een helder begrip van zowel de kansen als de risico’s die gepaard gaan met de overname. Met grondige voorbereiding en strategisch inzicht kunnen bedrijven maximale waarde halen uit een LBO.

Volg voor de nieuwste inzichten en analyses in de wereld van M&A, Financial Due Diligence en marktontwikkelingen Wouter Ingwersen MSc RA of TIC Advisory | Financial Due Diligence op LinkedIn.

De 5 van TIC.

0

Transacties

0

Jaar ervaring

0

% Data-analyse

0

Uur borrel